Jag kommer rösta blått.

Om två veckor är det val, och för första gången i mitt liv ska jag göra något så viktigt som att rösta. Debatterna härjar och diskussionerna på Facebook är många, frustrationen inom mig flödar. När jag diskuterar engagerar jag mig nämligen så mycket att jag lägger ner så mycket av mig själv i det. Det är ganska roligt, särskilt när man vinner, men det tar mycket energi av en.


Jag har fått bilden av att många av mina vänner kommer rösta rött, och hade det varit för några år sedan hade jag antagligen gjort samma sak. Hade det varit ytterligare några år tillbaka hade jag inte röstat alls - anarkist som jag (nästan) var. Jag tror att jag hade varit anarkist om jag litade på människan, men eftersom ingen tänker som den ena eller den andra kommer det ju inte direkt fungera. Så då är det bättre att engagera sig i den politik som råder här och nu.


Det är alldeles för lätt att rösta på Socialdemokraterna, särskilt för unga, idag. Till stor del tror jag att det är bekvämt - de har styrt landet förut och unga som inte har så stor koll tänker att "jo men de är väl bra, sossarna". Dessutom - att rösta på politiken som vill alla väl, hjälpa den lilla människan som har det svårt är ju nästan som att ge pengar till välgörenhet - det ser gott ut. Men vad jag har märkt är de unga socialisterna inte så insatta i politiken trots allt. De vet inte vad socialdemokraterna har åstadkommit och inte åstadkommit och de tänker inte på om det faktiskt gynnar dem - och är socialdemokraternas politik så bra som den låter?


Jag har sedan tidigare sagt i bloggen att jag inte kommer rösta på Socialdemokraterna, inte på Vänster för den delen heller. För jag har märkt att många unga som röstar vänster gör sig själva till offer. "Med alliansens politik har klyftorna ökat..." Vilka klyftor? undrar jag då. Att vår arbetslöshet skulle öka var oundvikligt, det hade inte blivit bättre av sossarnas politik och vad jag vet minskade moderaterna skatten för pensionärer, bara för att nämna något. Att moderaternas vårdreform är dålig i vänsterns ögon kan jag heller inte förstå. Vänstern är mycket för att man ska ha rättigheter och friheter i samhället men de kan inte se vårdreformen som något positivt. För det första får människor rätten att bestämma vem som ska behandla dem, är inte det en viktig frihet? För det andra - om de som har råd kan få privatiserad vård minskar ju också köerna på de allmänna sjukhusen - vad klagar ni över?


Vänsterpartiet vill dessutom avskaffa betygen, de anser att det är något som stressar elever och som skapar konkurrens. Det vänsterpartiet inte inser är att man aldrig kommer kunna ta bort konkurrens. Konkurrensen försvinner inte bara för att det inte finns på papper, den kommer alltid kunna ske socialt och muntligt. Dessutom vill jag tvärtom vad vänsterpartiet vill. Jag vill införa betyg tidigare, som alliansens förslag - från sjätte klass, eftersom jag anser att elever borde få in betygssystemet i huvudet när de är i skolan. Dessutom kan "konkurrensen" skapa en drivkraft hos ungdomar - att bli bättre. Om de blir stressade eller inte får man ju komma på en lösning att stoppa stressen, inte kapa bort betygen.
Om man inte sätter in betyg förrän i nionde klass kommer betygen komma som en stor chock. Det är bättre att göra ungdomar medvetna på papper än att chocka dem i slutet av hela grundskolan. Hur kul kan det vara att veta att man kanske borde ha pluggat lite mer så att man kom inte på naturprogrammet, när det är för sent? Inte vill vi ha en stor mängd ungdomar som hamnar tillbaka i grundskolan för att de inte kom dit de ville!


Vänsterpartiet pratar dessutom ofta om jämställdhet. Ironiskt nog är det ju inte direkt något parti som säger emot dem, men de har många punkter om detta. Bland annat vill de införa feministiskt självförsvar i skolan för tjejer. Grejen är att jag inte förstår varför man bara ska göra det för tjejer. Det är som att säga att tjejer är svagare än killar och att det bara är killar som angriper tjejer. Inte att tjejer angriper varandra, eller att killar angriper varandra. Vill man ha det jämställt borde man se till att båda kön får lära sig försvara sig själva, för det är oftast killar som hamnar i slagsmål på krogen och det är inte alla som kan försvara sig. Alla ska ju ha rätten till ett försvar.


Att den rödgröna alliansen dessutom vill dra tillbaka trupperna ur Afghanistan kan vara bra, jag förstår dem, jag önskar att vi också slapp vara där nere. Men när de drar tillbaka trupperna vill de också öka biståndet för att hjälpa till. Det de inte inser är att de som är där nere kommer vara helt försvarslösa om vi inte har trupper där nere. Sverige har ingen armé, vi har ett försvar, så det enda våra trupper gör där nere är att försvara när det behövs. Varför ska dem inte få göra det? Varför ska människorna, som är där som en del av biståndet, riskera att dö för det goda dem gör?


De röda partierna driver en enorm bidragspolitik. Att kunna få bidrag när man behöver det tycker jag är bra. Det är något av det fina med Sverige, att man inte i första taget behöver bli hemlös. Men för det första tycker jag inte att bidragen alltid går dit dem borde, och det är inte alla som berättigas bidrag fastän dem behöver det. Systemen fungerar inte med andra ord (och så har det varit länge, alltså inte bara under alliansens regering). Som sagt, att få bidrag när man behöver det är bra. Men man ska faktiskt inte kunna överleva på bidrag hur länge som helst. Man ska inte kunna gå hemma hur länge som helst, känna att man överlever på bidraget man får av socialen och låta andra jobba åt en. För det är ju precis det som är med bidrag. Jag jobbar, skattar och ser till att någon annan får gå hemma och slappa hela dagarna för att den inte orkar skaffa sig ett jobb, fastän den är kapabel till det. De som inte kan jobba ska heller inte jobba, men de som ska jobba ska faktiskt jobba. Det behöver inte vara ett skitjobb, folk kan faktiskt jobba med precis vad man vill och dem som inte kan se det är det synd om. Det är faktiskt inte okej att tänka att man överlever på bidrag, det är som att sänka sig till en nivå och inte tro på sig själv. Alla kan bli vad dem vill - och därför bör man inte lägga så mycket pengar på just bidrag.



För att nämna andra partier tycker jag att alla som överväger att rösta på SD ska tänka om. Om ni bara vill att invandrare ska komma in i det svenska samhället mer - läs om alla partiers invandringspolitik. Jag tror ni kommer ändra parti, för de flesta vill faktiskt göra det lättare för invandrare -exempelvis Kristdemokraterna.
Alla som vill rösta på Piratpartiet för att PP helt seriöst skulle kunna leda det här landet borde också tänka om. Piratpartiet är ett ensaksparti. De bryr sig om en sak. De kommer inte kunna leda det här landet och om dem skulle vinna (chansen är inte så stor) kommer det leda till stora bristningar - vill ni verkligen ha det?




Jag har en vän som sa till mig att det är lustigt att jag lyssnar på Håkan Hellström men inte är röd. Jag fattar inte varför människor ska blanda ihop popmusik och röd politik. Jag älskar punken, borde jag vara anarkist för det? Borde jag vägra ett jobb bara för att det ligger på Stureplan för det?


Jag kommer rösta blått. Jag kommer rösta blått för att jag vill röja upp de sociala tjänsterna (med det menar jag just Socialen). Jag tycker att dem som behöver hjälp lättare ska få hjälp, men att man inte ska kunna leva på socialen om man verkligen inte behöver det. Jag kommer rösta blått för jag vill hjälpa alla företag, jag tycker att alla företag ska ha mer pengar över så att de kan anställa någon. Jag tycker att småföretagare ska skatta mindre så att de kan ta ut mer lön och faktiskt överleva -ni anar inte hur tufft vissa småföretagare har det. Jag kommer rösta blått för jag tror att Fredrik Reinfeldt är en av få som är kapabla till att styra detta landet. Jag kommer rösta blått för jag vill öka disciplinen i skolan, jag vill att ungdomar ska vilja lyckas i skolan och senare i livet. Jag vill inte att folk i det här landet ska kunna tänka "det löser sig - jag kan alltid få bidrag, jag kommer alltid kunna jobba på Mcdonalds eller Ica..". Jag vill ha mer målmedvetna ungdomar, jag vill inte att folk bara sitter på röven.


Minst av allt vill jag se en rödgrön regering. Jag vill inte se klantiga Mona Sahlin som statsminister.
Vad ska du rösta på?
bloglovin
Shout it!

Shout it!

Namn:
Kom ihåg

E-post:

URL/Blogg:

Åsikt:

Trackback
RSS 2.0