Genus..

Idag hade jag en ganska intressant föreläsning om Genus och medier.  Den var liksom ändå såpass intressant att jag ändå verkligen lyssnade på vad som sades - jag brukar ha så oerhört lätt för att nästan somna annars! Och jag ska säga att jag nog är feminist, överlag vill jag att alla ska ha lika rättigheter men i slutändan tycker jag att feminismen har gått till en alltför stor överdrift. Det är inte bara det att Vänsterpartiet vill lära unga tjejer självförsvar i skolan, och att killarna inte ska ta del av den kunskapen även om det med all säkerhet finns många killar som inte kan försvara sig. Det handlar om att feministisk forskning alltid har fokuserat så oerhört mycket på kvinnor så att männen glöms bort. Och jag är trött på det för det gör att kvinnor jämt och ständigt erkänner sig själva som offer.


Under föreläsningen togs Bridget Jones upp som ett exempel - om henne -eller filmen om henne- är feministisk. Många tyckte att den inte alls var det eftersom hon faller offer för kärleken och inte är lycklig utan en man typ. Likadant brukar ju man säga om porrfilmer och modebranschen. Att kvinnor behandlas som objekt och så. För det första tycker jag inte alls att alla porr visar kvinnor som ett objekt. Snarare tycker jag att det är männen eftersom dem ens knappt får synas i bild samt att kvinnorna får i alla fall visa njutning, männen står ju bara där med en gigantisk kuk. Vem är objektet? Kvinnan som får njuta eller mannen som bara sätter på?


Sedan har vi ju det med mode. Jag förstår inte varför man pratar om kvinnoförtryckning med tanke på att i en stor mängd bilder framställer männen bara som accessoarer.  Det är precis som den här ursnygga bilden på Fredrik Ljungberg. Visst är han en läckerbit? Självklart tycker vi det! Men framställs han verkligen som individ, subjekt eller bara ett objekt?


bloglovin
Shout it!
Tyckt av: natali

Vist är det :D

2010-10-26 @ 21:24:35
URL: http://natalinikola.blogg.se/
Tyckt av: Evelina

Snygg kille det där! Följ vår blogg under vårt företag.



kram

2010-10-26 @ 21:27:15
URL: http://followuf.blogg.se/
Tyckt av: Mathilda

Man kan diskutera genus och feminism i evigheter. Väldigt intressante ämne dock.



Sv: Thåström är sånära en gud man kan komma.

Och jo det är sjukt hur lika vissa är en ung Thåström.

2010-10-26 @ 21:41:02
URL: http://photoandi.blogg.se/
Tyckt av: [SOFIA WESTERGREN]

åh håller med dig! bra skrivet inlägg :D men det är ju så. det är jämt vi kvinnor som lyfts fram som dom svaga, man talar alltid om oss som ett problem! men samtidigt hamnar ju männen i "underläge" om dom ska ha en gala för bröstcancer kanske man skulle ha en för prostatacancer också! och min karl tjatar om ladies night, det tycker han är "diskriminerande", dom borde ju också få "boys night" ! Aja, det där kan man diskutera i evigheter!

2010-10-26 @ 22:22:54
URL: http://fiiiyah.blogg.se/
Tyckt av: sofia

skönhet är härligt för kroppen, det behöver inte vara en massa smink och löshår:)

2010-10-26 @ 22:52:28
URL: http://sofiajahnkes.blogg.se/
Tyckt av: anna

intressant det där, och bra skrivet också.



sv: ja jag ÄLSKAR den bilden, men tyvärr är det inte jag som tagit den ;P

2010-10-26 @ 23:00:23
URL: http://addspirit.blogg.se/
Tyckt av: malinlima

taack :) helt medvetet



fin blogg hörru

2010-10-26 @ 23:18:38
URL: http://malinlima.blogg.se/
Tyckt av: neli

hihi ja och bilderna är sjukt fina. duktig du är :) är väl du som tagit dem eller? :)



haha okej. jo tack, jag har också haft en bra dag hihi.

natti. kram

2010-10-26 @ 23:50:41
URL: http://simplyneli.blogg.se/
Tyckt av: Moa ♥ - FUCKINGPOSERS

Svar: haha as gott juu :D

2010-10-26 @ 23:54:24
URL: http://FUCKINGPOSERS.SE
Tyckt av: Moa ♥ - FUCKINGPOSERS

Svar: Haha ja de är så typiskt när man går in på en blogg och så är de bilder på god mat, då blir man faktist hungrig.

2010-10-27 @ 00:10:33
URL: http://FUCKINGPOSERS.SE
Tyckt av: liindblaads

Det är Due date :) en film som vi ska kolla på i gbg :)



jaa men taack :)

gillar den med :)

2010-10-27 @ 10:49:41
URL: http://liindblaads.se
Tyckt av: LORISSA LOVEBOMB

Genusforskning och feminisktisk forskning är ju inte alls samma sak dock. Kanske viss sammanlänkning, men helt olika i mångt och mycket.

2010-10-27 @ 11:39:58
URL: http://lorissalovebomb.se
Tyckt av: lovisa

vad gör du idag?:)

2010-10-27 @ 11:51:31
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/
Tyckt av: emelie

orkade inte läsa texten men min fråga blir mer. vart har fredrik ljungberg tagit vägen! :O

2010-10-27 @ 13:51:34
URL: http://emsiiiis.blogg.se/
Tyckt av: guevacci

grattis till förstasidan! ;)

2010-10-27 @ 13:52:53
URL: http://guevacci.blogg.se/
Tyckt av: Hanna - Mode, smyckestillverkande och min vardag

Bra skrivet.

2010-10-27 @ 13:56:03
URL: http://hannafialotta.blogg.se/
Tyckt av: Molly

Mkt intressant att diskutera Bridget Jones ur ett sådant perspektiv!



2010-10-27 @ 13:59:13
URL: http://mkpdlc.blogg.se/
Tyckt av: Sanna Ek

Håller med dig halvt om halvt. Jag tycker att det är mycket viktigare att kvinnor lär sig självförsvar än att män gör det. Generellt sett är kvinnor mindre och svagare än män. Självklart finns det stora, starka kvinnor och svaga, mindre män, och då är det ju självklart att dessa män ska få lära sig självförsvar - om dom nu vill det.



Men jag håller helt och hållet med om att feminismen har gått i överstyr.

2010-10-27 @ 14:03:58
URL: http://sannaek.blogg.se/
Tyckt av: MaryCaroline

Såna här diskussioner är jävligt intressanta. Det känns som att det inte finns något riktigt svar heller på det mesta i det här området.



Det här med porr funderade jag på för ett tag sen. Varför påstår man att kvinnans roll i porren är förtryck? De medverkande kvinnorna har ju själva valt att vara med och är medvetna om villkoren och allt (i alla fall oftast). Och det är ju oftast kvinnorna som syns, inte männen. Dock skulle jag påstå att hela porrvärlden är objekt med medverkande objekt. I alla fall från åskådarens ögon. Man kan ju knappast påstå att kvinnorna i porren blir utnyttjade och sexualierade, när de själva valt det. Huruvida det existerar njutning i porren eller inte är en annan sak. Det är änna olika...



Och ja, det här med mode. Var tusan är männen? Antingen syns de inte, det finns inte så mycket material överhuvudtaget. Eller så är det en kvinna som står och klänger på en man. Eller så är det en svettig muskulös man i kallingar eller liknande.



Att man inom jämställdhet mest förgogar över kvinnan tycker jag är konstigt. Männen försvinner där också, hamnar i skymundan. Ungefär som att mannen plötsligt inte är värt någonting.

2010-10-27 @ 14:11:27
URL: http://marycaroline.blogg.se/
Tyckt av: maya

hahaha visst, jag brukar också ha lätt för att somna men när man kommer till intressanta saker så blir man så intresserad att man lyssnar på varenda ord. Genus, det var länge sen... ett spännande kurs.



Jag är absolute inte feminiskt... eller hmm, jag vet inte egetnligen inte vad ordet betyder men jag tycker så här: om mannan och kvinnan har samma arbetsuppgifter så ska båda ha rätt till lika mycket lön, mannen får gärna hjälpa till hemma men det får inte gå för långt att mannen tar över hela huset, man måste ha kvar sin manlighet...samma sak om kvinnan, hon ska ha kvar sin kvinnlighet trots att hon har förändras... =)(tycker att det är en skillnad mellan män och kvinnor)

2010-10-27 @ 14:12:09
URL: http://mayahataichanok.blogg.se/
Tyckt av: elin

oj du är med på blogg.se igen :D

2010-10-27 @ 14:14:02
URL: http://elinenenensblogg.blogg.se/
Tyckt av: michelle

Verkar ha varit en intressant föreläsning, ett bra och viktigt ämne för samhället :)

2010-10-27 @ 14:18:07
URL: http://michellepettersson.blogg,se
Tyckt av: Johanna

Jag läser genusvetenskap på universitetsnivå och tycker att ditt inlägg är ett intressant exempel på hur många människor idag tänker kring jämställdhet. Jag vill inte kritisera dig nu, utan bara framföra lite synpunkter :) så jag hoppas du inte tar illa upp.



Du skriver att feministisk forskning alltid har fokuserat på kvinnor och att män har glömts bort. Det stämmer till viss del, men väldigt mycket av den feministiska forskningen handlar inte om "kvinnor" eller "män" utan om KÖN, om våra föreställningar om kön. Det handlar om vad kön egentligen är och många feminister är kritiska mot sättet att dela upp mänskligheten i två självklara kategorier baserade på biologiska skillnader (dvs kvinnor och män) och sedan hävda att dessa två kategorier har egenskaper som är "naturliga" - till exempel att kvinnor är mer mjuka och vårdande medan män är mer aggressiva och egoistiska. Dessutom finns det en hel del intressanta grejer som sagts om män och manlighet - typ boken "Med uppenbar känsla för stil" (skitbra bok, rekommenderar den).



Feminismen fokuserar också på det system som gör att kvinnor i alla samhällsklasser och etniska grupper alltid har varit underordnade män. Vi tror att vi är så himla frigjorda och jämställda i Sverige, och folk blir bara irriterade om man försöker påstå motsatsen. Skillnader i t.ex. mäns och kvinnors löner, hur många föräldraledighetsdagar som tas ut av vardera förälder och hur arbetsfördelningen i hemmet ser ut förklaras med biologiska skillnader - "kvinnor är bättre på att ta hand om barn", "män är mer karriärinriktade" - eller med att "vi gjorde så här i vår familj för att det passade bäst för just oss". Det folk har svårt att se är att "det som passar bäst" är ungefär detsamma för alla, och att man då borde börja misstänka att det är något annat än individuella val som ligger bakom. Men det stämmer inte överens med det ideal om jämställdhet som råder idag, och det faktum att alla är för jämställdhet "i princip".



Du skriver också att all porr inte visar kvinnor som objekt utan att de tillåts visa att de njuter medan männen inte alls får samma fokus. Nu är jag ingen expert på just porr, men jag tror att detta fokus på kvinnan beror på att porr är skapat för heterosexuella män. De är förmodligen mer intresserade av att se en kvinna njuta än en man, eftersom de kan relatera till det och tänder på det.



Skulle gärna skriva mer, men jag vet inte om du kommer orka läsa allt :) så jag slutar här och hoppas att min kommentar ger dig något. Tycker det är superbra att du tar upp jämställdhet, fler borde göra det!

2010-10-27 @ 14:19:26
URL: http://midnightspecial.blogg.se/
Tyckt av: Fia

Tack för ett jävligt intressant inlägg!

2010-10-27 @ 14:19:44
URL: http://fiaelisa.blogg.se/
Tyckt av: Anonym

- grymt bra inlägg!

2010-10-27 @ 14:21:12
URL: http://dajeroma.blogg.se/
Tyckt av: Sandra

I vilka sammanhang tycker du inte att män och kvinnor ska ha samma rättigheter?



Jag har full förståelse för att feministiskt självöfrsvar är en separatistisk metod. Och med tanke på att män som grupp står för utövandet av nästan allt våld så tror jag att de har större behov av att prata om manlighet och våld, om hur den manliga könsrollen är destruktiv. Även det våld som män drabbas av utövas ju av män, med få undantag.



Jag håller med dig om att det behöver pratas mer om men och jämställdhet. Men om det är några som gör det så är det ju feministerna, för oss (feminister) handlar jämställdhet om alla.

2010-10-27 @ 14:26:07
URL: http://sandrachristineaxelle.blogg.se/
Tyckt av: Åke Karlsson

Lika lön för lika arbete tycker jag

2010-10-27 @ 14:40:45
URL: http://politikochdagbok.blogg.se/
Tyckt av: jenny

Jag har haft en hel del seminarier samt föreläsningar om genus/feminism under den senaste tiden.. jag tycker att det är otroligt intressant och tror att varje kvinna innerst inne är en feminist. Feminism förespråkar jämställdhet bland könen och det är inte så konstigt att de gör det. Jag menar, titta på Sverige, kvinnorna fick rösträtt 1921, det är inte ens 100 år sedan! Det är genom feministiska intiativ som kvinnan idag har nått en ställning där hon har rätt till politisk aktivitet, arbete osv. Kvinnor var ju förvisade till sina hem så gott som under 1950-talet här i Sverige! Helt sjukt egentligen men en enorm utveckling.



Något som är speciellt i feminism är att de förespråkar biologiska skillnader. Man har under århundraden förvisat kvinnor till hemmen eftersom "kvinnor är bättre på att ta hand om familjen" och männen har fått göra karriär för att "det är män bra på". Detta stämmer inte utan man lär sig att bli bra på något. Det är inte något naturligt att kvinnor tar hand om barn bättre utan det är något som har socialiserats in i människans tankevärld. Män kan vara lika bra på att ta hand om barnen så som kvinnor kan vara lika bra på att göra karriär!



Även om vi anser att vi har jämställdhet i Sverige idag, vilket vi faktiskt nästan har, så tjänar kvinnor mindre än män äen om de har likvärdigt arbete med samma arbetsuppgifter. Hur kommer det sig? Feminism vill råda "bot" på exempelvis sådana problem. Jag menar, vill du inte tjäna lika mycket som en man gör om ni utför samma arbete?



Detta är verkligen liiite av allt som man kan lära sig om människan, genus/feminism. Väldigt intressant dock om man sätter sig in i det:)



Sedan kan man jämföra Sverige med andra länder, då är vi ju långt före!

2010-10-27 @ 14:45:39
URL: http://jennyorahim.blogg.se/
Tyckt av: Toffs

Jag har skrivit uppsats om Bridget Jones och hennes roll som postfeminist, och det tycker jag visar att trots att andravågsfeministerna från sextiotalet var så framåtsträvande så har deras döttrar mist en stor del av det grundbudskap som en gång fanns. Mycket intressant att studera objektifiering av kvinnor resp. män, och jag tycker du tar upp ett alltid lika engagerande och spännande ämne till diskussion.

2010-10-27 @ 14:48:50
URL: http://gilgamesh.blogg.se/
Tyckt av: Mina

Jag ska erkänna att jag är sjukt trött på denna debatt! Ja, jag tror i alla fall att honkön och hankön skiljer sig från varandra. Och att det finns en naturlig anledning att det är så. Jag anser också att det är orimligt att man ska få mer eller mindre i lön än andra uteslutande på grund av vad man har mellan benen.

Jag tror väldigt många håller med mig där. Men många, liksom jag, blir avtända på hela kampen pga allt käbblande som sker i debatten.

Och det skrämmer mig hur ändamålen verkar helga medlen! I ett modernt och demokratiskt samhälle behövs en tydligt linje mellan individen och staten. Allt detta snack om kvotering för bolagsstyrelser och lagstiftning om föräldradagar är olustigt! Hur mycket ska staten få lägga sig i individens rätt till ett eget, genuint liv?

Hur snart står vi där på torgen iklädda enhetliga bruna dräkter och skanderar kärlek till en ledare som styr oss med järnhand?



Oj vilken vägg av text det blev, men det är väl för att sådana här ämnen lockar till utläggningar!



peace and love tillbaka!

2010-10-27 @ 14:54:07
URL: http://minaskaflytta.blogg.se/
Tyckt av: Anonym

Grattis till första sidan ;)

2010-10-27 @ 15:06:44
URL: http://tvtown.blogg.se/
Tyckt av: SANDRA-EN BRA BLOGG!!

Jag håller faktiskt med dig lite där!

2010-10-27 @ 15:14:04
URL: http://saandraans.blogg.se/
Tyckt av: Victoria

det där med accessoar förtod jag inte alls. vad är det för skillnad på en kvinnlig eller manlig modell?

Och att bridget Jones skulle vara feministiskt? Vart då? en tjej som har svårt o få killar? Fattar inte :D

2010-10-27 @ 15:31:07
URL: http://sweetkaylee.blogg.se/
Tyckt av: Andreas Törnqvist

Fast anledningen till att det är fokus på kvinnor i pornografiindustrin (där kvinnor behandlas som objekt, utan tvekan) är för att pornografin till största del är AV män FÖR män.



Jag håller dock med, många tar "feminism" som ursäkt till att helt enkelt anfalla män när det inte behövs eller finns anledning. Allt fungerar lättare om man glömmer kön i t.ex det proffessionella livet och bara tänker på människor som, tja, människor.

2010-10-27 @ 15:34:53
URL: http://icasupermarket.blogg.se/
Tyckt av: linnéa

Sant. det verkar ha varit en intressant och bra föreläsning. :-)

2010-10-27 @ 15:53:07
URL: http://purfection.blogg.se/
Tyckt av: Emma

tror jag håller med om allt ;)

2010-10-27 @ 16:02:08
URL: http://drogadunge.blogg.se/
Tyckt av: Ella

MYCKET intressant och läsvärt inlägg! Är själv feminist och älskar att läsa och diskutera såna här ämnen om kön, manligt och kvinnligt. Fram för mer såna här läsvärda inlägg! :)

2010-10-27 @ 16:14:33
Tyckt av: sara

anledningen till att feministisk forskning, som alltså inte är detsamma som genusforskning, ofta fokuserar på kvinnor är ju just för att kvinnor har osynliggjorts genom alla tider i all forskning. på 70-talet, när den här feministiska forskningen började växa fram, fanns det i princip ingen kännedom om vad kvinnor gjort under historien. ALL forskning utgick från mannen som norm. tyvärr är det så att mycket annan forskning fortfarande gör det idag, trots att vi lever på 2010-talet.

tycker det är lite tröttsamt att människor klagar på att feminister utgår för mycket från kvinnor, när resten av världen bara utgår från män.

idag är nog de flesta feminister överens om att både kvinnorollen och mansrollen är sjuka och behöver förändras.



ett bra exempel, som dock inte har med forskning att göra, är smurfarna. det är nog inte särskilt många som ens reflekterat över det faktum att alla olika smurfar har varsin specifik egenskap, förutom smurfan. hennes "egenskap" är att hon är tjej. att tjejer blir "undantaget" är tyvärr alldeles vanligt fortfarande idag 2010.



bara för att man erkänner att vi lever i ett ojämställt samhälle betyder det absolut inte att man gör sig själv eller andra kvinnor till offer. jag ser inte mig själv som nåt offer, men jag blir ofta förbannad över hur folk förväntar sig att jag ska vara bara för att jag är kvinna.



vad gäller porren.. "objektifiering" betyder att någon blir satt som OBJEKT istället för subjekt, ofta på ett sexualiserat sätt. att man är där att tittas på, sukta efter. i det här fallet är det väl glasklart att det är kvinnorna som framställs som objekt? det är dem man ser, precis som du säger. men man bör även fråga sig HUR kvinnorna syns. på vilket sätt visas kvinnor i porr? det är på mannens villkor. även om kvinnorna ligger där och stönar lite fejkat slutar i princip varenda porrfilm med att mannen får utlösning. det är det som är målet, det är DEN njutningen som är viktigast. men om du hittar något annat som inte ser ut på det här stereotypa sättet är du välkommen att tipsa mig. peace

2010-10-27 @ 16:52:55
Tyckt av: LORISSA LOVEBOMB

sv: vad bra, för jag tror att det är ett ganska allmänt missförstånd i övrigt. Genus handlar ju om jämställdhet i mångt och mycket. Och feminism är inte alltid jämställt, när folk blir helt.. psykotiska. Det blir snarare omvänt förtryck.

2010-10-27 @ 18:11:03
URL: http://lorissalovebomb.se
Tyckt av: Sjukatanke.blogg.se

"Jag önskar att jag kunde klona mig själv, då skulle jag gifta mig direkt!"



"Undra om Jesus tänkte: Gud, vilket bra hantverk! När han hängde på korset. Han var ju trots allt snickare ett tag."



"Läste att kinas BigMac är 10 kronor billigare än det ska vara, är det så konstigt när katter bortskänkes hela tiden?"



Fler roliga tankar finns på http://sjukatanke.blogg.se/



Där kan du även skicka in din egna tankar och har då chansen att synas högst upp på sidan i en hel vecka. En av vinnarna utser vi, den andra utser ni genom att "Gilla" tanken. Den tanke med flest "Gilla!" vinner!

2010-10-27 @ 18:55:22
URL: http://sjukatanke.blogg.se/
Tyckt av: Matilda

Att kvinnor får visa njutning? I de flesta porrfilmer är det in och ut sprut, man ser killen komma. Hur ofta ser du en tjej komma i porrfilm? Det gör dom oftast inte, dom är skådespelare. Dessutom använder tjejerna bedövningsmedel för det är inte så skönt att bli påsatt när man inte ens är kåt. Jag tycker det är bra att du har en åsikt. Men du behöver nog läsa på lite mer. Jag tycker alla borde läsa "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra" det är en riktigt bra bok som man lär sig en del utav!

2010-10-27 @ 18:57:01
Tyckt av: deborat

hej! tyckte ditt inlägg var intressant men måste dock kommentera på det du skriver om porrfilmer. om det är något som jag tycker är kränkande mot oss kvinnor är just hur vi framställs i porr (och i andra sexuella sammanhang). det är oftast snygga tjejer med stora bröst som uppfyller killens alla drömmar. varenda liten kille på 13 bast ser på filmerna och växer upp med idén att alla tjejer borde se ut så och gör samma saker som porrskådisarna när dom har sex (allmänt dirty då). men dagens "under-kniven-behandlingar" kan vemsomhelst "förbättra" sina komplex (om inte någonting går snett..). du nämner själv att man nästan aldrig ser killen i filmen, no wonder! det är inte intressant för straighta killar (som trots allt är majoriteten av dom som kollar) att se hur andra killar ser ut. utan meningen är att dom ska föreställa sig att dom är själva killen i akten. men det här går långt tillbaka i tiden och män har alltid varit den dominerande parten i sex. deras ego skulle nog inte tåla något annat haha. tycker bara att man ska vara medveten om att killar bildar sina drömmar och fantasier utifrån vad dom ser på youporn.. och inte undra på att det går som det går då.

2010-10-27 @ 19:30:47
Tyckt av: Batoul

HÅLLER INTE MED DIG NGN STANS!



När det gäller porren handlar det fan inte om "njutningar" wtf , när män kollar på porr ser dom kvinnan som ett objekt, samma med mode branchen, kvninnan är ett som ett objekt, hon är en bild, slank, smal, bigga bröst, läppar, ögon MM



(1800 talet) En fransk filosof eller vad det nu var sa att man ska ha sex så här :



Mannen överst och kvinnan under, för kvinnan är inte lika mkt värd...



Dessutom så ska ju kvinnan vara HELT perfäkt för att uppfylla männens "drömmar" eftersom att dom är majoriteten av alla som kollar.



Vi kvinnor har varit förtryckta i flera tusen år, alltid ska männen dominera, så är det fortfarande...

Dom dominerande i modebranchen är ju också män, så om män "förtrycket" män så är det deras fel x(



SVAR?

2010-10-27 @ 20:38:10
URL: http://battdesign.blogg.se/
Tyckt av: lovisa/polichinelle

jag kan inte alls hålla med dig i det du skriver. inom porrens värld ses kvinna som något som är tillför mannens njutning, och hon objektiseras något fruktansvärt. porren skapar män som tänder på onaturliga kvinnor.

2010-10-27 @ 21:29:43
URL: http://polichinelle.webblogg.se/
Tyckt av: E l v i r a

Håller med dig si och sådär.

Och.. den bilden är snygg! xD



Ha det bra, kram.

2010-10-27 @ 21:34:43
URL: http://lillvalpen.blogg.se/
Tyckt av: liindblaads

men asså om du nu har vatt på sånt ! snälla berätta hur de kommer att gå till ! för som sagt de e första gången för mig XD och jag har seriöst ingen aning vad som kommer att hända :(

skulle va kul om du berättade (A)så jag e förberedd :)

kram

2010-10-27 @ 21:43:33
URL: http://liindblaads.se
Tyckt av: lovisa/polichinelle

svar: för det första tycker jag inte det beror på vilken slags porr man ser. porr är skapad så som (de flesta) män uppskattar den (med det inte sagt att det inte finns kvinnor som uppskattar den, men ÖVERLAG).



"kvinnor visar iallafall att de njuter". nja. de visar en känsla de inte känner, en känsla de måste bedövas för att låtsas känna. det tycker jag är sjukt. du har rätt i att det kanske är lättare för välutrustade män att få jobb som porrskådisar, men deras ejuktion är på riktigt till skillnad från kvinnornas skrik.



"Däremot tycker många att det i slutändan bara handlar om att männen ska komma. Kollar man på lebbporr är det absolut inte så." nej, såklart är det ingen man som kommer i lebsbisk porr eftersom de inte är med i skådespeleriet?



"Och å andra sidan - hur många gånger har ett ligg i irl fortsatt efter att mannen har kommit?" i den här frågan handlar det om vad man själv varit med om, och här delar vi inte samma upplevelse eller uppfattning alls. jag är ett levande bevis på att sådant ofta förekommer.







2010-10-27 @ 22:48:13
URL: http://polichinelle.webblogg.se/
Tyckt av: followmylead.blogg.se

Förstår att man vill att allt ska vara jämlikt, men då kan man nog inte kalla sig för feminist riktigt. Ingen vill ju ha orättvisa, men dom som är riktiga feminist gangstrar går väldigt mycket till överdrift, dom vill ju trycka ner oss män. De som är tvätt äkta feminister vill vara dom som bestämmer, tror att dom är maktlystna kärringar som inte fått något på väldigt länge! Har skrivit lite om feminister!

2010-10-27 @ 23:24:14
URL: http://followmylead.blogg.se/
Tyckt av: luffi

gummman? tar du upp mig för att jag är på aktiva listan varje dag då? hihi puss

2010-10-28 @ 00:06:58
URL: http://www.luffi.se
Tyckt av: Karoline

Feminism är jämställdhet. Inte att kvinnan ska byta maktplats med mannen. SOM SÅ SJUKT MÅNGA TROR.

2010-10-28 @ 00:30:20
URL: http://trahison.blogg.se/
Tyckt av: Sandra

Sv: Du skrev att du ÖVERLAG vill att alla ska ha lika rättigheter och jag tolkade det som att det kan finnas undantag.



Jag tror också att det finns ett stort mörkertal vad gäller män som misshandlas av närstående kvinnor, men detsamma gäller för kvinnor som misshandlas av män. Och vi kommer inte ifrån att nästan allt våld utövas av män och jag tror därför att våldet kan angripas ur en annan vinkel än självförsvar för män. Jag tror att vi behöver prata om mansrollen och hur destruktiv den är. Det skulle både män och kvinnor vinna på, med tanke på att båda könen drabbas av mäns våld.



I övrigt så handlar feministiskt självförsvar om så mycket mer än om våld och att rent fysiskt försvara sig i en överfallssituation. Feministiskt självförsvar handlar om rätten till sin egen kropp, att ta kontrollen över sin röst och få skrika, att med självklarhet kunna ta sin plats. Det handlar om självkänsla och självförtroende och är knutet till hur kvinnorollen samt hur våldet mot kvinnor ser ut. Feministiskt självförsvar är i mångt och mycket ett preventivt arbete, ett arbete som stärker kvinnor i syftet att förhindra överfallssituationer.

2010-10-28 @ 10:30:02
URL: http://sandrachristineaxelle.blogg.se/
Tyckt av: Sandra

Angående "De som är tvätt äkta feminister vill vara dom som bestämmer, tror att dom är maktlystna kärringar som inte fått något på väldigt länge! Har skrivit lite om feminister!" (kommentar av followmylead.blogg.se) så är detta typiskt härskarteknikande. Han framställer feminister som manshatare som egentligen behöver lite kuk för att må bra och lägga ner sin "maktlystnad". Och det vet vi ju alla att det är kuken som är lösningen på kvinnors problem (som ofta beror på pms, klimakteriet eller allmän kvinnlig hysteri). Och nej, vi är inte arga för att vi behöver mer kuk. Vi är arga för att en kvinna var tionde dag misshandlas till döds, för att våldtäktsstatistiken är skyhög, för att kvinnor som utsätts för våld behandlas som skit av rättsystemet, för att lönegapet knappt har minskat på 30 år. Vi är arga för att mansrollen är så trång och destruktiv att många män mår skit, för att män inte förväntas och tillåts vara föräldrar på samma villkor som kvinnor. Vi kämpar för alla och att försöka smutskasta feminismen och göra om den till någonting som den inte är är enligt mig att skjuta sig själv i foten. Oavsett om en identifierar sig som man eller kvinna.



2010-10-28 @ 10:42:31
URL: http://sandrachristineaxelle.blogg.se/
Tyckt av: Georg Hendrix

Något man måste göra klart för alla är att porr inte är "naturligt" någonstans.



Inte hur det går till, inte historierna, inte kropparna och inte vad som sägs. Hur många "vanliga" människor har hamnat i en situation där man har sex med en främling inom fem minuter? Inte många..



Problemet med porr är att det kan ge en något sned verklighetsuppfattning, men främst om kroppen. Att man inte kan behandla kvinnor på sättet som sker i porr lär sig nog de flesta killar ganska snabbt..



Men porren, tror jag, blandar sig in i mångas "ideal" oavsett om man tittar på det eller inte. Hur många finns det inte som har komplex för sina små bröst/snoppar? Varifrån kommer dom idérna? På t.ex. 1700-talet hade de flesta antagligen aldrig sett en naken tjej/kille innan de hade sin första partner. Jag tror knappast tjejen eller killen då tänkte "ååh, jag som hoppas på att hon hade större bröst" eller "ojoj, vilken liten kuk.. inte ens i närheten av vad jag trodde". Knappast va? Dom uppskattade säkert bara situationen som den var.



Att vissa verkligen är mer attraherade av "stora saker" är en sak, men att sätta det som ett ideal eller en standard tycker jag är helt fel. Speciellt när "C-kupa" och "giganstisk kuk" knappast är särskilt vanligt.

2010-10-28 @ 14:47:32
URL: http://georg.blogg.se/
Tyckt av: Jasmine

Jag gillar verkligen din header. Bilder i svart/vitt är så himla läckert! <3



Riktigt bra inlägg, tack för att jag fick ta del av det.



Och visst är bilden läcker, i allra högsta grad.



Kram

2010-10-28 @ 18:00:33
URL: http://rosanatt.blogg.se/
Tyckt av: Malin

Sjuuukt snygg bild på Ljungberg!!

/ Malin

http://malinedlund.blogg.se

2010-10-28 @ 19:00:51
URL: http://malinedlund.blogg.se/
Tyckt av: Astrid

Att kvinnor behandlas som objekt och så. För det första tycker jag inte alls att alla porr visar kvinnor som ett objekt. Snarare tycker jag att det är männen eftersom dem ens knappt får synas i bild samt att kvinnorna får i alla fall visa njutning, männen står ju bara där med en gigantisk kuk. Vem är objektet? Kvinnan som får njuta eller mannen som bara sätter på?



Det var det dummaste jag hört.

2010-10-28 @ 19:12:18
URL: http://asdrid.blogg.se/
Tyckt av: Polly

Tycker det är underbart vad folk blir upprörda här. Alltid intressant att läsa om sådant, vissa grejer verkar du ha fått om bakfoten men det är väl så man lär sig nya saker.

2010-10-28 @ 19:22:02
URL: http://diaryofalways.blogg.se/
Tyckt av: Polly

Absolut! Och nu när jag läser i kommentarerna ser jag att flera redan förklarat vad jag ville ha sagt.



Det är härligt att äntligen läsa en annorlunda syn på det hela. Själv är jag less på den "vanliga" diskussionen om 'jämställdhet'



Får mig att tänka på ett avsnitt av Debatt, som visades för kanske ett halvår sedan - om kvinnor som ljuger om att ha blivit misshandlade av sina män för att vinna skilsmässotvister. GENOMRUTTET! Bara för att feminism och dess namn riktas mot kvinnor och männen glöms bort. Hövva!

2010-10-28 @ 19:53:48
URL: http://diaryofalways.blogg.se/
Tyckt av: Georg Hendrix

Snart är livet bara en massa, massa... porr! :D



Idealet borde vara det som flest "har". Men hur ska man få reda på det? Du får helt enkelt bege dig ut på stan och mäta ALLA bröst och snoppar. Förbered dig dock att inte bli så poppis :P



2010-10-28 @ 21:06:55
URL: http://georg.blogg.se/
Tyckt av: maria

När jag ser denna bild bryr jag mig faktiskt inte om hur han framställs...just för att han är rååååsnygg ! Men en intressant tanke dock :)

2010-10-28 @ 22:09:07
URL: http://mariassss.blogg.se/
Tyckt av: maria

Sant ! Men ställer en person upp i bara mässingen, man eller kvinna, får de räkna med lite objekttankar ibland :)

2010-10-28 @ 23:04:43
URL: http://mariassss.blogg.se/
Tyckt av: Candy

Nu är det ju inte precis så att alla kvinnor som är med i porr njuter. Varför tror du att det är så? Jag tror absolut att det många gånger är mer press på killarnas njutning eftersom de måste vara hårda för att samlaget ska kunna genomföras (dock använder man ju så kallade fluffers för att hjälpa män på traven som inte kan bli hårda av den de ska ha sex med), men det utesluter inte att även tjejerna som medverkar kan ha eller känna press på sig. Jag menar, alla tjejer tänder inte på jättekukar och det är jobbigt att ha sex om man inte är våt (men även det kan ju lösas, tex. med onani- dock blir det recis som i killarnas fall då: tjejen tänder inte på killen hon ska ha sex med i filmen = njutningen är ingen självklarhet för tjejer heller).



Att det inte skulle vara någon press på tjejer alls för att "de bara kan ligga där och njuta" känns ju alltså ganska bull. Och att tjejerna gnyr är inte automatiskt detsamma som att de FAKTISKT njuter av själva sexet. Porr är film med skådespeleri, precis som annan film är inte det som sker framför kameran nödvändigtvis överensstämmande med verkligheten bortom den. Njuter man av själva sexandet är det bara en bonus liksom. Det finns garanterat de som verkligen verkligen njuter av porren i sig, men i grunden är det ju ett yrke och man måste inte njuta av sitt yrke, precis som alla som jobbar på Ica faktiskt inte tycker det är så himla kul att scanna varor i kassan, packa upp varor eller träffa middagsstressade småbarnsföräldrar. Man gör det ändå för att man behöver pengarna och jobbar man på Ica tar man på sig ett fejkat leende hur dåligt humör man än är på, och i porren onanerar man sig våt hur avtändande man än tycker den man ska sexa med är.



Hur som helst, så får du nu inte tro att jag är emot porr. För det är jag inte. Folk får medverka i vad de vill och jag skiter i om mina vänner kollar på porr. Geez, jag har en bästa kompis som varit porrskådespelerska. Vore konstigt om jag dömde henne. Kan inte ens döma porren- det är sex på film och det är väl trevligt om det kan kåta upp något par eller nån ensam människa.



Jag förstår inte alls varför porr måste göras till en jämställdhetsfråga. Det är bara att inse det: både killar & tjejer kan objektifieras genom porren, men den som egentligen objektifierar allra mest är ju den som genast gapar "objektifiering" då en porrfilm slås igång eller ordet porr nämns. Fast, förvisso: så fort det gäller TJEJER & deras sexualitet samt hur de använder sina kroppar ska man börja snacka om förtryck, objektifiering osv. På det sättet kan jag mycket väl förstå varför man resonerar som man gör- kvinnlig sexualitet är helt enkelt inte lika accepterad i vårt samhälle som manlig är. Det märker man i allt snack om prostitution, både porr och sexköp, och även i våldtäktsdebatten. Feminism är alltså i allra högsta grad nödvändigt, men tyvärr kommer den ut på ett icke effektivt sätt eftersom man ständigt kan se dessa "feminister" gnälla om att det är så syyynd om de stackars porrflickorna & horflickorna. På med offerstämpeln och fram med den inklädda nedvärderande attityden och så försvarar man den med att man är feminist. Äckligt.



Ja, det här blev en ganska lång kommentar och jag kan misstänka att den är lite rörig, men det jag menar är alltså att jag håller med om att porr inte bara utgör kvinnor till objekt utan även män (dock tycker jag alltså att man fäster för stor vikt vid själva objektgrejen, klart folk blir objekt om man utmålar dem som det) och att snacket om jämställdhet som rör detta ämne är tämligen överdrivet... men: jag tycker att dina argument är dåliga.



Sen vill jag till alla extrem-feminister säga att tjejer tjänar mer än killar inom porr, så det borde ju ni som verkar vilja att tjejer ska ha det BÄTTRE än killar istället för lika bra enbart vara glada över. I det avseendet är ju mannen underställd kvinnan när det kommer till porrindustrin.

2010-10-29 @ 00:27:29
URL: http://www.eye-candy.se
Tyckt av: Candy

Jo, men det jag sa var ju inte heller att de som medverkar i porr per automatik ogillar det? Du verkar inte riktigt förstått vad jag menade: att man inte njuter till fullo av själva filmsexet betyder ju för den sakens skull inte att man är missnöjd med sitt val av yrke. Jag har ju sannerligen inte sagt att man hatar sitt yrke bara för att man inte njuter av det, därav finner jag argumentet något onödigt men jag antar att du tänker på det här "antingen eller"-sättet som verkar vara väldigt vanligt bland människor.



Jag undrar bara varför du tänker så? Allt är inte svart eller vitt. Visst, det finns säkerligen de som vantrivs med att arbeta inom porr, men de flesta tror jag ändå "uthärdar" det (alltså, uthärdar = varken njuter av själva filmsexet eller vantrivs med det; man skulle kunna säga att de är mer eller mindre likgiltiga och ser det som vilket yrke som helst som ger pengar) för annars skulle de inte vara där och sedan har vi den delen som garanterat njuter av det också. Jag förnekar inte att även dessa finns. Det var bara det att du fick det att låta som om alla eller i princip alla tjejer njuter av sexet på film, njuter av att få en stor kuk i sig. Och så behöver det verkligen inte vara.



Jag förstod att du ville vrida & vända på folks tankar och jag tycker det är skönt med någon som för en gångs skull inte ger tjejer offerrollen, men jag tycker det är synd att det istället sker åt andra hållet. Som sagt, jag tycker att porr KAN vara objektifierande (dock rör det då främst de som medverkar i porrfilmerna, inte tjejer eller killar i allmänhet, och jag står fortfarande fast vid att den som främst objektifierar dessa människor är de som skriker objektifiering så fort de ser en porrfilm) men jag anser inte att det är värre för vare sig det ena eller det andra könet.



Däremot kan det ju i vissa filmer vara som du skriver, dvs. att tjejerna tillåts visa njutning (skådespelad som äkta) mer än vad killarna gör. Detta beror nog på att de flesta porrfilmer är skapade av män för män. Nu är det ju förvisso så att många tjejer kollar på porr också, men grundsyftet verkar ha varit till för män och nästan alla porrfilmsregissörer är just män. Heterosexuella män. Alltså är det inte märkligt att de fokuserar på tjejens njutning då detta är vad de tänder på. Sett ur det perspektivet kan man absolut fråga sig hur jämställd porren är då den fortsätter att skapas med män som målgrupp... samtidigt, vad säger att en tjej inte skulle kunna tända på den porr som gestaltas idag av de flesta manliga regissörer? & vill nu kvinnor göra porr för kvinnor (som alltså antas ha totalt annorlunda konstruerade hjärnor än män just bara för att de är kvinnor) är det ju bara att sätta igång & skapa en rulle. Jag har en ung kompis som gör film, visserligen inte porrfilm, men det visar ändå på att det inte är omöjligt att göra film trots att man är tjej & dessutom ung (du har säkert märkt hur man gärna pratar om hur synd det är om "unga tjejer" =P ).



Kul att du fick så många kommentarer btw. Det är uppenbarligen ett ämne som engagerar. Min favoritkommentar är den om att män inte får ta över hela huset för då förlorar de sin manlighet. Lollade stort på den. ><

2010-10-29 @ 13:01:26
URL: http://www.eye-candy.se
Tyckt av: Candy

a, så klart kan man tycka att det är ett bra jobb och tycka om jobbet i sig- även om man inte njuter av själva sexet. Men att tycka att ens jobb är bra måste inte innebära att man älskar det. Som sagt, allt är inte så svart eller vitt som att älska eller hata/ogilla. Jag har aldrig älskat något av mina yrken, men ändå tyckt att några varit helt okej som penninggivande sysselsättning. Ja, fram tills att det blev för svårt för mig att arbeta på grund av psykiska orsaker då, men det är en annan historia och inte jobbets fel i sig.



Nej, det är klart man inte kan tänka som en porrstjärna om man är någon av dig eller mig, eftersom ingen av oss jobbar inom branschen och eftersom människor dessutom fungerar olika. Just därför är det dumt att generalisera. Jag känner ju även människor som spelat in porr, bl.a. en av mina bästa vänner, och jag vet att det du skrivit om stämmer inte in på dem. Därmed inte sagt att de är representativa för alla- därmed endast sagt att det finns olika nyanser, som vi ju redan konstaterat nu dvs. att en del trivs, andra inte, en del njuter av själva sexet, andra inte, och orsakerna till varför man trivs eller inte trivs kan variera.



Jo, men jag håller med om det. Att porr är ju inte det enda det klagas på, andra medium klagas det också en hel del på. Som tex. gnälls det väldigt mycket på det ”snedvridna size zero-idealet” som är så himla skadligt för unga tjejer, men det är ju faktiskt bara modellvärldens ideal man talar om då. Det ideal som jag tycker har störst genomslagskraft är det övriga samhällets ”normalhets”-ideal, dvs. att alla ska vara så himla lagom och normala. Varken väga ”för mycket” eller ”för lite” och inte sticka ut på något sätt. Sticker man ändå ut ska man göra det på ”rätt” sätt. Så det är ganska naivt att tro att medias/modellvärldens ideal är det enda som påverkar. Våra egna ideal är starkare än man tror och man kunde börja med att rannsaka sig själv. Sen är det ju faktiskt så att media ger oss det vi vlll ha. Fast folk verkar inte fatta det. Vilket är synd, för det blir bara en ond cirkel.



Jag håller inte riktigt med i din tro att man kan om man vill, det låter för Blondinbella-käckt för mig. >< Alltså, jag tror att man många gånger kan om man vill för självklart kommer man längre med vilja. Däremot är ju frågan HUR pass långt man kan ta sig på det. Det krävs för många områden i livet mer än bara vilja. Ibland talang, ibland en omgivning som behandlar en bättre, för att ge några exempel. Tex. om man mår psykiskt dåligt, vilket jag gör- det är jag själv som måste vilja ha hjälp, inse att jag är sjuk, ta emot den hjälp jag får osv… men jag kan inte göra allt ensam och vissa mottagningar är tyvärr skit och istället för att hjälpa en stjälper de en. Jag har gått på både bra och dåliga mottagningar och vissa av de dåliga har verkligen bara gjort det värre för mig hur gärna jag än velat bli frisk.



För att ta ett annat exempel, en del människor kanske drömmer om att bli matematiker, men har man inget matematiskt & logiskt sinne alls räcker det inte med bara vilja. Så, vilja är viktigt, men vilja är inte allt. Däremot är det ju farligt att lägga hela sitt liv i andras händer och förvänta sig att man ska få allt serverat och förändringar skapade utan att själv bidra. & det kan ju helt klart appliceras på debatten om skönhetsideal, porr, jämställdhet osv.

2010-10-29 @ 18:13:46
URL: http://www.eye-candy.se
Tyckt av: Ingmarie

Jämställdhet o feminism tror jag mycket på!Det finns väl ingen som vill leva i ett land utan det,eftersom det handlar om allas lika värde.Feminist är jag eftersom jag aldrig fattat varför jag ska ha mindre i lön än mina kollegor när vi utför liknande arbetsuppgifter.

Tycker dessutom att när t ex ett bilföretag anställer en kvinna som ska lägga sig på motorhuven på en bil i syfte att den ska sälja bättre är inte bara fånigt utan nästan straffbart!

Hur det är i porrens värld är jag inte speciellt insatt i men inte verkar det speciellt jämställt med det lilla jag sett.....



MVH Ingmarie

2010-10-30 @ 08:59:40
URL: http://frujacobsen.blogg.se/
Tyckt av: Astrid

Sv. Det finns andra som redan gett svar på det här ovan.

2010-10-30 @ 10:43:57
URL: http://asdrid.blogg.se/
Tyckt av: Sandra

Vad gäller det där med föräldraledighet så är inte V intresserade av att tvinga någon att stanna hemma med sina barn. En individualiserad föräldraförsäkring skulle göra att alla skulle ha möjligheten att göra sitt val utifrån samma villkor. Så ser det inte ut nu. Tycker du att det är rimligt att ha en föräldraförsäkring som är utformad på ett sådant sätt att kvinnor blir systematiskt diskriminerade på arbetsmarknaden i kombination med att män förväntas ha huvudansvaret för försörjning, inte ta ut den föräldraledighet som de har rätt till, vara sekundärföräldrar etc?



Vidare så anser jag givetvis att alla har rätt att försvara sig. Det jag menar är dock att jag tror att män behöver hantera våldet ur ett annat perspektiv. Mansrollen och det våld som finns inom den måste diskuteras och förändras och det är männen som måste gå i spetsen för det arbetet. Likväl som feministiskt självförsvar, som utgår från den kvinnliga könsrollen, bör vara separatistiskt. Självförsvar för alla, oavsett kön, skulle vara någonting helt annat. Jag säger inte att det är fel, men det är någonting annat och jag tror inte att det är lösningen på problemet.

2010-10-30 @ 12:10:29
URL: http://sandrachristineaxelle.blogg.se/
Tyckt av: Tess

Självklart finns diskriminering av män likaväl som av kvinnor. Men för att komma åt hela problemet måste man jobba på de olika delarna där diskriminering pågår. För mig är nog ändå diskrimineringen av kvinnor värst. Man anses vara mindre smart än män, man anses inte kunna något tekniskt eller byggrelaterat, om man klär sig på ett visst vis så "tigger man om att bli våldtagen", man får inte samma lön som en man även om man har samma utbildning och erfarenhet och så vidare. Attityden kring hur kvinnor "ska" vara måste förändras, men även så attityden kring hur män "ska" vara. På något vis måste vi börja se individen istället för könet.

2010-11-02 @ 21:11:38
URL: http://highlandertess.blogg.se/
Tyckt av: Tess

Svar: Håller med! Man får inte glömma alla aspekter i frågan.

2010-11-02 @ 22:41:11
URL: http://highlandertess.blogg.se/

Shout it!

Namn:
Kom ihåg

E-post:

URL/Blogg:

Åsikt:

Trackback
RSS 2.0