Tips #001: att köpa en systemkamera

Jag tänkte att jag redan nu, så här på kvällssnåret, skriver ett inlägg om att köpa systemkamera. Många frågar fotobloggare vilken kamera de ska köpa som förstakamera osv. Här följer en lista över sådant man borde tänka på och frågor man borde ställa sig när man köper kameran:
- Hur intresserad är du av foto? Var realistisk: har du alltid haft ett intresse eller är du en riktig nykomling? Hur mycket kommer du använda den?
- Vad kommer du använda den till? Vad har du för mål med din fotografering? Behöver kameran ha några särskilda funktioner?
- Läs recensioner i tidningar som Tidningen Foto, Digitalbild m.fl för att få en någorlunda känsla av vad som skiljer kameror åt; modeller likväl som märken.
- När du ska köpa kameran gå till en riktig kameraaffär, inte till Siba eller Onoff eller liknande om du inte vet något om kameror. De som arbetar i de butikerna har oftast inte någon större koll och matas av företagens egna ord om deras produkter. Gå istället till en bra kameraaffär -där brukar personalen själv ha ett stort intresse och erfarenhet.
- Känn på kamerorna. Nikon och Canon, som två exempel, brukar ha olika grepp och knapparna sitter på olika ställen osv. Det är viktigt att man trivs med att hålla kameran i handen och känner sig bekväm så att den inte känns jobbig. Det ska vara bekvämt att fotografera och man ska längta efter att hålla kameran i handen!
- Vad har du råd med?
Funktioner



En bra nybörjakamera är inte en allt för avancerad - du får inte bättre bilder för att du har en dyrare kamera. Många som ska köpa kamera hänger allt för ofta upp sig på kamerans megapixlar. En kamera ger heller inte bättre bilder för att den har fler megapixlar. Däremot bestämmer mängden megapixlar hur stor förstoring man kan göra, om man är intresserad av det. Man köper inte en systemkamera för att få fler megapixlar utan man köper en systemkamera för att kunna få mer kontroll över sina bilder.



Det är sant att objektivet gör mycket skillnad. Objektiven som följer med kameran är oftast inte särskilt bra, utan snarare "budgetobjektiv". Om ni kan välja att bara köpa kamerahuset - gör det och köp ett objektiv till. Sigma och Tamron har billiga objektiv för de flesta kameramärkena. Canon har också ett superbra fast 50-objektiv. Det är ljusstarkt och billigt. Jag köpte mitt på Kaffebrus för 1199 kronor, länk. Liknande finns för Nikon.

Kaffebrus är för övrigt en riktigt bra sida. Där finns allt! De har bra leverans och billiga priser.


Tänk på att kameran gör mycket, men den gör inte allt. Med en systemkamera kan man själv se till att inställningarna anpassas för ljuset, men ibland måste också ljuset anpassas efter kamera och utrustning!
För frågor, vänligen kommentera nedan!
bloglovin
Shout it!
Tyckt av: N

Sv: Det är bara bra :)

Jaha, okej :) Rider du? :)

2010-07-29 @ 23:17:30
URL: http://blackijacki.blogg.se/
Tyckt av: Exella

Tack för kommentaren, känns alltid underbart med medmänniskor som förstår !!

2010-07-30 @ 02:36:06
URL: http://exellas.blogg.se/

Shout it!

Namn:
Kom ihåg

E-post:

URL/Blogg:

Åsikt:

Trackback
RSS 2.0