Vi måste lyssna.

Det är fredag 10 december. En bomb avlöses i en bil i centrala Stockholm och tio minuter senare misslyckas en man med att spränga sig i luften på Drottningatan. Kaoset bryter ut och människor springer därifrån. Bara någon dag därefter talar statsminister Fredrik Reinfeldt om att vi ska hålla oss till fakta och inte dra egna slutsatser. Medierna börjar spekulera kring anknytningar till terroristorganisationer (Al Qaida) och Osama bin Laden, man talar om muslimer och islamister och extremister och FBI kopplas in. Socialdemokraterna backar i frågan om FRA och vill börja kartlägga terrorister. Kriget mot terrorismen börjar bli allt tydligare i Sverige.

 

I varje gatuhörn av Stockholm och i varje statusuppdatering på Facebook kan man höra eller läsa om dådet. Attacken. Folk är inte bara chockade utan även förvånade. Det förvånar mig att folk är förvånade. För inte kunde vi tro att Sverige skulle vara fritt från angrepp i alla tider. Nej. Under det senaste århundradet har det bara i Europa mördats miljontals människor i två stora massmord, vi har sett terrorismen födas och öka, vi har varit med om flera stora krig, presidenter, statsministrar och prinsessor har mördats, demokratier har blivit diktaturer, människor har dödat i Guds namn, massaker på skolor har ökat, monarkier har sänts i exil. För ännu längre sen var Sverige ett land som hade blodbad, som straffade människor genom döden på bål på öppna gator och även vi svenskar blev fråntagna vår yttrandefrihet en gång.

 

Sverige har aldrig varit  och kommer aldrig att bli ett paradis på jorden som genom neutralitet, passivitet, kan hålla sig borta från attacker. Det finns alltid något som kan hända inom Sverige, från Sverige, och det finns alltid de människor, både i och utanför Sverige - svenskar som invandrare, kristna som muslimer, kvinnor som män - som kommer se Sverige som ett mål. I alla tider.

 

Kanske är det dags att ta till andra taktiker för att stoppa den här utvecklingen. Kanske är inte ens en kartläggning av terrorister svaret för de har redan ett mål, en plan, en dröm, en attack. Det handlar om att stoppa människor innan de ens får idén, viljan, känslan. Det handlar om att möta människor i deras frustration och lyssna.

 

I det stora hela handlar det inte om religion, öst eller väst, svart eller vitt. Världen är fel; vi lyssnar varken på oss själva eller varann. Vi måste börja lyssna.

bloglovin
Shout it!
Tyckt av: JEANETTE

svar: Jo sant, det har jag absolut. vart hade du tänkt ha porträttet då?Vi diskuterade kring hela det här terrordådet i skolan idag, mycket intressant.

2010-12-15 @ 17:42:10
URL: http://jeanettef.blogg.se/
Tyckt av: Tove

Jag kunde ha svurit på att attacken var lördag 11:e december eftersom det var då jag var inne i stan.

Men annars har du bra tankar här.

2010-12-15 @ 18:36:55
URL: http://www.themptander.se
Tyckt av: Mathilda

Du har så rätt!

2010-12-15 @ 21:16:28
URL: http://photoandi.blogg.se/
Tyckt av: Beatrice

Du har helt rätt!Och tackar ännu en gång, bra tips! Jasså, var gick du på lbs någonstans? :)

2010-12-15 @ 21:57:34
URL: http://passionated.blogg.se/
Tyckt av: LORISSA LOVEBOMB

sv: ja jag förstår dem också. Men det är ju heller inte storleken på modellerna som jag skrev om, utan om alla bitches som kommenterade att kvinnor måste vara på speciella sätt.Jag pluggar ju till bild och svensklärare, så det är därför jag läser det :)

2010-12-15 @ 23:21:57
URL: http://lorissalovebomb.se
Tyckt av: felliciiaa.blogg.se - Felicia Johansson

Oh, hej där! Jag säger detsamma hörredu.

Tack ska du ha - jo det var det verkligen, burr.

Hoppas att allt är bra med dig :)

2010-12-16 @ 15:55:15
URL: http://felliciiaa.blogg.se/
Tyckt av: My Isoniemi

Svar: Ja det är ju ganska skojj! :)

2010-12-16 @ 16:24:27
URL: http://mysfoton.blogg.se/
Tyckt av: Karin

2010-12-19 @ 18:53:46
Tyckt av: Karin

Jag tänkte länka till dina superfina foton på Baloo från min blogg (eftersom jag var med på KM i dressyr med honom idag :)) men nu hittar jag dom inte... finns dom bara på Facebook kanske? KRAM!

2010-12-19 @ 18:54:59
URL: http://tonsa.blogspot.com
Tyckt av: fotograf ottilia lindell

Svar: Väldigt god muffin som väldigt trevlig tjej introducerade mig för ;) Fast den smakade bättre i Stockholm.

2010-12-20 @ 10:41:40
URL: http://lindellottilia.se
Tyckt av: SIEL

sv. jag har praktik på mummel :D

en, "fin" restaurang i skövde :D

2010-12-20 @ 13:47:22
URL: http://eemeliefransson.blogg.se/
Tyckt av: Alex

sv: Okej! Det gör ingenting, hoppas du är nöjd i varje fall! :) Nyligen har vi haft jättemycket i skolan som vi måste bli klara med, så nu ska vi börja marknadsföra på riktigt. Just nu för oss handlar det om att synas och höras så mycket som möjligt, speciellt på internet och framför allt inom bloggvärlden. Om du vet något så bara hör av dig, vi uppskattar allt!

2010-12-22 @ 22:06:52
URL: http://followuf.blogg.se/

Shout it!

Namn:
Kom ihåg

E-post:

URL/Blogg:

Åsikt:

Trackback
RSS 2.0