Tips: Fota ridsport

Systemkamera-användare ökar och allt fler och fler hästgalna fotograferar ridsport, åtminstone när de själva är åskådare. I det här inlägget berättar jag grunden för bra hästbilder. Förutsättningen är att du har en systemkamera och kan fotografera manuellt.

Steg 1: Rätt inställningar
Att ha rätt inställningar är en förutsättning för att få bra hästbilder. Det viktigaste att tänka på är en snabb slutartid (Under Stockholm Equestrian Games körde jag med 1/1000 eller 1/1200), och lättast är att fota på TV (S på Nikon). Med inställningen TV slipper du ställa in bländaren utan ställer istället in slutartiden och ISO. Om man vill -som jag gör- kan man även ställa in fokuseringspunkt. Dvs, man kan göra ALLT med TV utan att behöva tänka på bländaren.

Vad man har för inställningar beror självklart på vilket ljus det finns att använda sig av, men för att ta lyckade bilder måste man ha en snabb slutartid
och jag är strängt emot att använda blixt. Varför berättar jag nedan.
Om det är mörkt, exempelvis inne i ett ridhus eller på en arena bör man höja ISO. Många av de billigaste systemkamerorna går bara upp till 1600, och redan där blir det ganska brusigt -men det är inget man kan göra något åt. Har man en systemkamera som kan gå högre upp i ISO kan man också utforska vilket ISO-tal man bör ha.
Om det är ljust behöver man allt som oftast inte ha ett högre ISO än 200. Men tänk på att bilderna ändå inte får bli för mörka heller. Anpassa ISO utefter slutartid -dvs du ska fortfarande kunna ha en snabb slutartid utan att bilderna blir för mörka.


Jens Fredricsson @ GFRK oktober 2008.
Första gången jag fotograferade häst och ryttare över huvudet taget var Jens Fredricsson med ridskolehästen Tella (som inte lever idag).
Som ni ser på före- och efterbilden så är det väldigt dåligt ljus. Och i den högra bilden har jag försökt rädda bilden, men det är väldigt svårt. Ljus är fotografins A och O.


Steg 2: Rätt utrustning
Det är allt som oftast meningslöst att fotografera ridsport med allt annat än teleobjektiv. Jag använder själv mitt 70-200/2.8 och brukar då ligga på 200 mm. Men det är även många fotografer som använder sig av fasta 300. Man vill komma så nära som möjligt.

Ett ljusstarkt objektiv är också att rekommendera. Särskilt när det är inomhus, för annars är det -ärligt- ett rent helvete att fotografera i ridhus (särskilt ett utan fönster). Det är också en fördel att ha en snabb kamera, gärna en som tar 7-9 bilder/sekund. Anledningen är att de har mycket snabbare motor.


Steg 3: Använd inte blixt
Vad ni än gör - använd inte blixt. Jag avskyr folk som använder blixt på tävling. Anledningen är att
1: det är respektlöst mot häst och ryttare (även om ekipaget är på elitnivå vet man aldrig hur hästen reagerar. Tänk hur arg du själv skulle bli) - Dessutom kan det innebära livsfara.
2: Det förstör för andra fotografer. Det är inte blixtrar från små digitalkameror i publiken på Scandinavium som stör -utan de som fotograferar bredvid en. Om man fotograferar med autofokus och ska ta en bild, och någon fotograferar med blixt bredvid en kan ens kamera behöva mäta om avståndet och man kan gå miste om en toppenbild. Dessutom tillsätts ett nytt ljus som man inte har räknat med i ens inställningar -återigen: bilden förstörs.



Steg 4: Planering
Om man har rätt fokus ligger också skärpan rätt. Numera ställer jag alltid in fokuseringspunkt när jag fotograferar. Ett tips är att ta mittpunkten. Det är en bra punkt att utgå ifrån. Vet ni inte hur man ställer in punkten berättar jag gärna, kommentera det då i inlägget.

När jag fotograferar ridsport förbereder jag mig alltid vid varje hinder innan ekipaget kommer. Jag sätter fokusen allt som oftast på den bom som ligger närmast mig. Sen, när ekipaget kommer behöver jag bara ta bilden - när de är över bommen. Då får jag fokus på hästens framdel och ryttaren.

Att fotografera ridsport krävs, särskilt i början när man inte har tränat upp sig, planering.Men man ska också veta exakt när man ska ta bilden. Det här är superlätt med en kamera som tar 7-9 bilder/sekund eftersom motorn är såpass snabb. Jag har fotograferat ridsport med min 400D och den är absolut inte lika snabb. Därför behöver man ännu mer planering med en sådan kamera. Du måste veta exakt när du ska ta bilden.

Jag har sett många, och då menar jag många, som fotograferar när hästen redan har sprungit iväg. Det är som om många vill ta bilden för att de tror någonstans att de tog den långt innan, men bilden blir ju fortfarande när hästen är borta.. Tänk så här: hur gör jag bilden intressant? Vad tycker jag om att kolla på för bilder? För det är sällan man själv tycker om att kolla på när en häst springer ifrån en, eller hoppar ifrån en. Man vill se ansiktena! Man vill se action!


Om man inte blir bra på att planera bilden kan man gå miste om mängder av bra bilder.
Övning ger färdighet!




Sammanfattning:
- Inställningar: fotografera på TV (S) om du är osäker och ljuset är skiftande. Ha en snabb slutartid
- Ha rätt utrustning
- använd inte blixt!
- Planera  bilden


Alexander Zetterman och Laetitia


Vill ni ha mer tips eller hjälp, kommentera!
bloglovin
Shout it!
Tyckt av: Kitty

- jag är riktigt nöjd! :)

2010-08-08 @ 20:25:28
URL: http://kittyscloset.blogg.se/
Tyckt av: Johanna - elev på Flyinge

sv: Okej, då har jag nog drömt det ;p Pessoa var min absoluta favorit när han var som bäst. Pessoa och Baloubet är utan tvekan mitt favoritekipage!



Väldigt fina bilder du tar! Den på alex och Laetitia var riktigt fin! :D

2010-08-09 @ 18:35:53
URL: http://johannakruse.devote.se

Shout it!

Namn:
Kom ihåg

E-post:

URL/Blogg:

Åsikt:

Trackback
RSS 2.0